Hiába a gyorssegély, a fogorvosok kimaradtak belőle

Népszava2017. június 30. 09:33

Nyolcmilliárdos tartalékot szabadít fel az egészségügyi kormányzat. Több szakterület is jól jár, de a fogorvosok megint kimaradtak.


Ha a kormány is jóváhagyja a javaslatot, idén már kétszer annyi - 16 ezer helyett 30 ezer - beteg juthat térítésmentesen úgynevezett PET-CT vizsgálathoz, mint eddig - írja a Népszava, hozzátéve, a kardiológusok is kapnak egymilliárd forintot úgynevezett transzkatéteres szívbillentyűre, és a hosszú távú keringést támogató, műszív alkalmazására.

A javaslat több tüdőátültetést is lehetővé tenne, és a háziorvoskoat is segíteni havi plusz 130 ezer forinttal. Csakhogy a fogorvosok megint nem kapnak semmilyen támogatást.

Nem értem, hogy az egészségügyi alapellátásban ugyanolyan szerepet vállaló fogorvosok miért maradnak ki újra és újra a támogatásokból

- mondta a Népszavának Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Hozzátette, ez súlyos diszkrimináció. A helyzetük nem könnyű: a települési önkormányzatok többsége a fogorvosokra terheli az eszközök biztosítását, ami jelentős költség a praxisoknak. Így a finanszírozásból sokszor még a garantált bérminimumot sem tudják kigazdálkodni, nem hogy az egyre emelkedő rezsiköltségeket - mondta Hermann.

Címkék:
karrier, egészségügy, fogorvos, penzcentrum,