Csődbe vihet egy nem várt egészségügyi kiadás

Pénzcentrum2017. június 15. 16:03

A háztartások több mint 21 százaléka szenvedett el katasztrofális egészségügyi kiadásokat 2014-ben - derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) átfogó tanulmányából.

A háztartások több mint 21 százaléka szenvedett el katasztrofális egészségügyi kiadásokat 2014-ben - derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) átfogó tanulmányából. Ez azt jelenti,m hogy a létfenntartási küszöb feletti kiadásaik legalább 40 százalékát közvetlen egészségügyi ellátásra költötték, és ennek nyomán a szegénységi küszöb alá kerültek, vagy már eleve a szegénységi küszöb alatt álltak. (Amikor valamilyen jelentős egészségügyi kiadás terheli a családok költségvetését, akkor beszélhetünk "katasztrofális" egészségügyi kiadásról.)

Azokban az országokban, ahol a kiadások nagy részét kötelező társadalombiztosítás vagy adó fedezi, és az out-of-pocket (magánegészségügyi) kiadások nem haladják meg az összes egészségügyi kiadás 15 százalékát, a katasztrofális kiadásokkal sújtott háztartások aránya is alacsonyabb. Magyarországon az out-of-pocket kiadások ennél a mértéknél lényegesen magasabbak: 2014-ben az összes egészségügyi kiadás 28,3 százalékát tették ki.

2011-ben a szegény családok 19,89 százalékát terhelte valamilyen extrém egészségügyi kiadás, ehhez képest a katasztrofális egészségügyi kiadások aránya tovább nőtt, és 2014-re tízből már több mint két családot (21,58 százalék) érintett valamilyen extra költséggel járó egészségügyi kiadás - írja a Világgagzdaság.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hazánkban az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt és 2014-re elérte a 28,3 százalékot a lakosság közvetlen egészségügyi kiadásainak összes egészségügyi kiadáson belüli aránya. A katasztrofálisnak minősíthető egészségügyi kiadás különösen az alsó két jövedelmi ötödben okoz nehézséget a családoknak.

Címkék:
biztosítás, kiadás, egészségügy, penzcentrum,