A magyarok negyede tovább is élhetne: csak ennyi kellene hozzá

Portfolio2017. június 12. 19:35

Nyilvánosságra hozták a Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelésének első jelentését, ami a hazai egészségügy 2013-2015 közötti időszakát dolgozza fel.

Először hozta nyilvánosságra az állami ÁEEK a magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelését, ami a rendszerben rendelkezésre álló nagy mennyiségű statisztikai adatot dolgozza fel, egységes szemléletben. Ebben összességében megállapítják:

bár a magyar lakosság egészségi állapota javuló tendenciát mutat, továbbra is elmarad az Európai Unió legtöbb tagállamának szintjétől, a kevésbé tehetős háztartásoknak pedig gyakran jelentős anyagi terhet okoz az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés.

Az ellátórendszer működésében mind a hozzáférés, mind a minőség, mind pedig a hatékonyság területén találhatók olyan problémák, amelyek megoldásával a fenti eredmények számottevő mértékben javíthatók. Az egészségi állapotra alapvető befolyást gyakorolnak az ellátórendszeren kívül eső tényezők is, melyek közül számos területen szintén fejlődésre van lehetőség. Ezek közül több - pl. az egészségmagatartás - népegészségügyi beavatkozásokkal befolyásolható.

A jelentéshez csatoltak infografikákat is, amiben látványosabbnál látványosabb magyarázatokat találunk, például:

Ezek szerint a teljes halálozás 26 százaléka megelőzhető lett volna 2014-ben:

  • népegészségügyi beavatkozásokkal,
  • az életmód,
  • a társadalmi-gazdasági helyzet és
  • a környezeti tényezők megváltoztatásával.
Címkék:
biztosítás, egészség, pénzcentrum.hu, egészségügy,