Nincs elegendő vakcina - támad a fertőző agyhártyagyulladás

Világgazdaság2017. június 8. 08:33

Hatféle fertőző agyhártyagyulladás elleni oltás van törzskönyvezve Magyarországon. Jelenleg a hatból három nem vagy csak nehezen beszerezhető. A Meningococcus B elleni oltóanyag gyakorlatilag tavaly december óta folyamatosan hiánycikk - írja a Világgazdaság.


A Menningococcus B elleni oltóanyagból egyetlen vakcina létezik Magyarországon, az is csak 2014 óta, jelenleg azonban egyáltalán nem kapható. Annak ellenére sem, hogy évente 10-15 százalékkal nő iránta a kereslet.

A C típusú fertőző agyhártyagyulladás elleni vakcinák közül kettőt szintén nehezen lehet beszerezni. Az agyhártyagyulladás elleni, itthon engedélyezett oltóanyagok közül hármat a GSK gyárt: az egyik a Bexsero, a másik a Menjugate, a harmadik a Menveo. A GSK a lap megkeresésére közölte: folyamatosan dolgoznak rajta, hogy az oltóanyagok elérhetők legyenek. Konkrét dátumot azonban nem mondtak, nem tudni, mikor állhat helyre az ellátás.

Az agyhártyagyulladás elleni védőoltások iránti kereslet azután nőtt meg, hogy tavaly decemberben három gyerek vesztette életét fertőző agyhártyagyulladás miatt. A GSK azt közölte, tavaly év végén néhány hét alatt közel fél évre elegendő készlet fogyott el.

Címkék:
biztosítás, gyerekek, gyógyszer, oltás, penzcentrum,