Sehol a beígért béremelés, tüntetnek a mentősök

24.hu2017. május 31. 09:36

Keveset keresnek, nincs rendes munkaruhájuk, és ha az tönkremegy, maguknak kell megvásárolni - mindezek miatt demonstrációt tartanak ma délután 14 órától az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt a mentősök.


A kormány jövőre 10, négy év alatt (2016 és 2019 között) összesen 67 százalékos béremelést hajt végre a mentőknél - jelentette be az emberi erőforrások minisztere május elején egy puccos étteremben rendezett sajtóeseményen. Csakhogy ez nem pont az, amit korábban a mentősöknek ígértek. A mentőápolókat plusz 100-120 ezer forinttal, míg a mentőtiszteket 170-220 ezer forinttal hitegették korábban.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke a 24.hu-nak arról beszélt, akad olyan, aki 29 éve dolgozik mentősként és nettó 111 ezer forintot keres. De szerinte nem is csak a fizetéssel van a baj. Nincsen rendes munkaruhájuk, régi, elhasznált ruhákban dolgoznak, ha pedig már az is tönkrement, saját pénzből vásárolnak. Folyamatosan ígérik nekik, hogy ez is megváltozik majd, de konkrét dátum sosem hangzik el.

A szerdai figyelemfelhívó tüntetés célja, hogy érzékeltessék a munkáltatókkal és a társadalommal, hogy a fizetésükből nem tudnak megélni, és semmi megbecsülést nem kapnak.

Címkék:
karrier, egészségügy, penzcentrum, mentő,