Ennyire kövérek a magyarok? Európai szinte toplistások vagyunk

Pénzcentrum2017. május 20. 17:32

Az elhízottak száma folyamatosan nő Magyarországon is, mégpedig a szükségesnél nagyobb kalóriabevitel és a mozgásszegény életmód kombinációjának, azaz az energiaegyensúly hiányának eredményeként. Ha az elhízás kezeléséről van szó, az egészségesebb testsúlyért tett kis lépések sora jelenti a megfelelő utat. Ugyanakkor továbbra is a megelőzés a leghatékonyabb kezelési mód.

"Az elhízás nem csak világszerte, de hazánkban is komoly, ráadásul egyre kiterjedtebb, súlyos egészségügyi következményekkel járó probléma" - hívta fel a figyelmet Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke. Az elmúlt évtizedekben a túlsúly és főleg az elhízás aránya jelentősen megnőtt Magyarországon, különösen férfiak körében. A 80-as éveket követően a sovány és normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35-re csökkent, a felnőttkorú elhízottak aránya pedig az 1988-as 16 százalék duplájára nőtt 2014-re.

Egy 2015-ös vizsgálat szerint hazánkban a férfiak már 72 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott, a nőknél pedig 64 ez az arány.

A legnagyobb arányú túlsúly a felsőfokú végzettségű férfiaknál, a legtöbb elhízott pedig a legalacsonyabb végzettségű nők körében található; a túlsúlyosak és elhízottak aránya az életkorral nő.

Az elhízás nem esztétikai probléma, hiszen népegészségügyi jelentősége és társadalmi terhei napjainkban már a dohányzáséval vetekszenek. A 40. életévben fennálló elhízás akár 6-7 évvel is csökkentheti a várható élettartamot, a túlsúly és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik"

- tette hozzá Halmy Eszter.

A 15 évnél idősebb magyar lakosságnak a 30 százaléka elhízott az OECD tanulmánya szerint.

Mivel az elhízás összetett és sok tényezőre visszavezethető probléma, csak úgy lehet kezelni, ha az érintettek egyesítik erőiket és együtt keresik a megoldási lehetőségeket. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association - ISA) a május 20-ai Európai Elhízás Nap támogatása érdekében csatlakozott a Francia Obezitológiai Szövetséghez (Collectif National des Associations d’Obèses - CNAO).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ún. “okos cserék" (angolul smart swaps) - ideértve a cukorral édesített élelmiszerek és italok hasonló, de alacsony kalóriatartalmú édesítőkkel készített élelmiszerekkel történő kiváltását - úgy segíthetnek a cukor- és energiabevitel csökkentésében, hogy a vágyott édes ízről sem kell lemondani. Ezzel úgy támogatják a testsúlyukat csökkenteni vagy szinten tartani szándékozó embereket, hogy nem kell lemondaniuk kedvenc édes italaik vagy ételeik élvezetéről.

Tanulmányok tucatjai támasztják alá, hogy ha a cukor kiváltására és a kiegyensúlyozott, mérsékelt energia-bevitellel járó táplálkozásra törekszünk az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használata a sikeres stratégia egyik eleme lehet azoknak, akik szeretnének fogyni vagy fenntartani egy egészséges testsúlyt.

Címkék:
biztosítás, elhízás, egészség, egészségügy,