Gigafejlesztések indulnak Budapesten: 3 zónára osztják a fővárost

Pénzcentrum/Index.hu2017. május 17. 08:30

Április végén megjelent egy olyan kormányrendelet, amely kiemelt beruházássá minősíti a budapesti kórházak felújítását - szúrta ki az Index. Az Egészséges Budapest Program alapján 24 helyen indulnak meg fejlesztések az elkövetkező években. Ugyan az erről szóló koncepciót a kormány még el sem fogadta, ez az első konkrét jele annak, hogy megkezdődhetnek az átalakítások.

A kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a kórházfejlesztéseket. A rendelet összesen 24 kórház fejlesztéséről ír. A budapesti egészségügyi rendszer teljes átszervezéséről már írtunk korábban. A százmilliárdokat megmozgató budapesti egészségügyi átszervezés lényege, hogy lesz három nagy kórházi centrum:

  • Dél-Budán "új komplex, szuperkórházat" építenek. A helyszín az M1-M7-es autópálya közös szakasza mellett fekvő, Dobogó nevű területen lesz.
  • Dél-Pesten centrummá alakul az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) és a közelében lévő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet. Teljesen új kórházi tömböt építenek itt. Később más osztályok mellett ide költözik a Fiumei úti Baleseti Központ.
  • Észak Pesten tovább bővítik a Honvédkórházat. Ezt is új épületszárnnyal bővítik, ahová a Podmaniczky úti volt MÁV-kórház osztályai költöznek. A centrumba helikopterleszállót és parkolóházat is építenek.
Címkék:
biztosítás, kórház, fejlesztés, városfejlesztés, egészségügy, egészségbiztosítás, szuperkórház, kórházfejlesztés,