Óriási az ápolóhiány: bérnővérekkel enyhítik

Pénzcentrum2017. május 2. 09:00

Budapesti és vidéki kórházi osztályokon is akkorává vált az ápolóhiány, hogy krízishelyzetként kell kezelni - mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Magyar Időknek.

Az egészségügyi szakképzés rendszerének visszaállítása csak 2019-2020 táján fogja éreztetni a hatását, miközben a Nők 40 nyugdíjkedvezmény, illetve a szakma elöregedése miatt egyre többen mennek nyugdíjba.

További probléma, hogy az egészségügyi bérek csak évek múlva lesznek versenyképesek azokkal a fizetésekkel, amiket most nyolcórás munkáért kínálnak például az IKEA-ban vagy a Lidlben. Az MESZK honlapján jelenleg is több mint 200 állást hirdetnek, az intézményekben az általános ápolótól a csecsemős nővéren, a dietetikuson és a szakrendelői asszisztenseken át a boncmesterig gyakorlatilag mindenféle szakemberből hiány van már.

A kórházak ebben a helyzetben - no meg a költségek minimalizálása érdekében is - egyre gyakrabban foglalkoztatnak "bérnővéreket", akik vagy vállalkozóként vállalnak munkát több intézményben is, vagy munkaerő-közvetítőkön keresztül.

Balogh Zoltán szerint ez azonban veszélyes gyakorlat, ami ellen az egészségügyi érdekképviseleteknek egységesen kell fellépniük, hiszen a jellemzően néhány műszakot, napot vállaló bérnővéreknek nincs helyismeretük, márpedig az egészségügyi intézmények biztonságos működtetéséhez ez elengedhetetlen.

Címkék:
karrier, kórház, egészségügy, ápolónő, ápoló, hiány, nővér,