Elkeserítő: évi 80 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak

Világgazdaság2017. április 10. 08:30

Magyarországon a legdrágább betegségek top tízes listájára három daganatos megbetegedés is bekerült. A leukémia, az emésztőszervrendszer rosszindulatú daganatai és a mellrák is ezek között van - írja a Világgazdaság.

Csak ezekre a betegségekre évente 175 milliárd forintot költ az egészségügyi kassza.

A top tízes lista hatodik helyén végzett a vastagbélrákosok kezelése évi 33 milliárd forinttal. Nyolcadik a nyirok- vagy vérképző szervek daganatos betegségében szenvedők kezelése, gyógyításuk évente 32 milliárd forintba kerül az egészségügyi kasszának. Az emlődaganatos betegek kezelésére évi 25 milliárd forintot költ az állam, a mellrák a kilencedik legdrágább betegség a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint.

A lap arról is beszámol, hogy míg az ezredforduló idején Budapesten és Heves megyében haltak meg a legtöbben rosszindulatú daganat miatt, ez mostanra megváltozott. Most már egészen Komárom-Esztergom megyétől Zala megye irányába, illetve Vas megyétől Baranya megyéig tart az a zóna, ahol a legtöbb rákbetegség miatti halálesetet regisztrálják. Ezekben a megyékben százezer lakosból több mint 360-an halnak meg rákban. Magyarországon évente 80 ezer új rákbeteget regisztrálnak, és 30 ezren bele is halnak a daganatos betegség valamelyikébe.

Címkék:
biztosítás, egészség, penzcentrum, daganatos betegségek, életmód, vastagbélrák,