Kiderült a nagy vérnyomás-titok: feleslegesen tömnek minket pirulákkal?

Pénzcentrum2017. március 7. 11:11

Hatalmas áttörést értek el az orvoslásban, amely alapjaiban változtatja majd meg a magas vérnyomással küzdők kezelését. Egy londoni egyetem kutatása szerint nem az érfalak szabályozzák a vérnyomást, mint ahogy azt eddig gondolták.

Hazánkban a felnőttek negyedét érinti a magas vérnyomás, és egyre gyakoribb a fiatalok körében is. Ebben a krónikus betegségben világszerte csaknem egymilliárd ember szenved. Hazánkban az első számú halálokot a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik, melyeknek a fele a magas vérnyomás következménye. Akiknél időben felfedezik ezt a problémát, azoknak állandó gyógyszeres kezeléssel próbálják szinten tartani a vérnyomását. A gond, hogy csak minden második betegnél használnak a jelenleg ismert kezelések.

A King’s College London kutatói nemrég hatalmas áttörést értek el, ami megnyitja az utat a hatékonyabb vérnyomás-szabályozó gyógyszerek fejlesztésében. A szakértők felfedezték, hogy valójában hogyan szabályozza a test a vérnyomást: idegek veszik körül az artériákat, és nitrogén-oxidokat bocsátanak ki. A tudósok felfedezése alapvető változást hozhat a vérnyomás kezelésében. Korábban azt hitték, hogy az érfalak magukat szabályozzák, nem pedig a körülöttük lévő idegek.

Az áttörés azt is bizonyítja, hogy a stressz és az érzelmek valóban nagy szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, mivel az idegrendszernek az agy a központja.

A magas vérnyomás az Egyesült Királyságban kimagaslóan nagy probléma: minden harmadik brit felnőttet érint, ami több, mint 17 millió embert jelent.  Ez a népbetegség nagymértékben növeli a szívinfarktus, és az agyvérzés kockázatát, mivel többnyire nincsenek tünetei, ezért általában túl későn veszik észre, hogy probléma van. Csak minden második beteg van tisztában a problémájával.

Akiknél diagnosztizálták a magas vérnyomást, azok folyamatosan gyógyszert kell szedniük, ami szabályozza a vérnyomásukat. Ez a kezelés viszont csak a betegek felénél hatásos. A King’s College London tudósainak felfedezése lehetővé tehet az orvosok számára, hogy a test mechanizmusait utánozva tudják szabályozni a vérnyomást, például az által, hogy az idegeket enzimekkel ösztönözzék a helyes működésre. A kutatócsoport a tanulmányát a Hypertension szaklapban publikálták, kísérleti eredményeikkel együtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azáltal, hogy felfedezték, hogy az artériákat körülvevő idegek nitrogén-oxidot szabadítanak fel, és azáltal szabályozzák a vérnyomást, hatékonyabb gyógyszereket tudnak kifejleszteni a betegek számára.

Címkék:
biztosítás, egészség, egészségügy, kutatás, vérnyomás, magas vérnyomás,