Indul a kullancsinvázió: magyar találmány lehet a megoldás

Világgazdaság2017. március 6. 09:31

Évek óta tilos irtani a kullancsokat, így már most rengeteg van belőlük. Egy magyar találmánnyal idén viszont már meg lehet fékezni az elszaporodásukat - írja a Világgazdaság.

Elég néhány napos jó idő, és máris tömegével jelennek meg a kullancsok. Legalább 10, de van olyan terület, ahol 40 százalékuk fertőzött egy olyan betegség - a Lyme-kór - baktériumával, amely ellen az ember nem tud védekezni, évekig lappanghat, és az egész szervezetet képes megtámadni. A kullancsok egy része az agyhártyagyulladás vírusát is terjeszti, és számos bakteriális fertőzést is.

A kullancsok vegyszeres irtását 2010-ben betiltotta az EU, a Lyme Borreliosis Alapítvány néhány éve viszont kidolgoztak egy kornyezetbarát, vegyszermentes megoldást. Ez egy közönséges penészgomba felhasználásával fejti ki hatását, és semmi másra nem ártalmas, csak a kullancsra. Már szerződést is kötöttek egy befektetővel, és több önkormányzat is érdeklődött a védekezés felől, így meglehet, hogy az idei lesz az első év, amikor végre alkalmazni is tudják.

Címkék:
biztosítás, egészség, fertőzés, egészségügy, kullancs, találmány,