Kiderült, mennyi egészségügyi alapdíjat fizethetnek a nyugdíjasok

Pénzcentrum2017. február 10. 12:57

A napokban a Pénzcentrumon is beszámoltunk egy szakmai konferencián felmerült ötletről, miszerint mindenkinek fizetnie kellene az egészségügyi ellátásért, még a nyugdíjasoknak is. A 24.hu pedig most kiderítette, mennyi pénzről is lenne szó.

Kedden a hazai egészségügy égető kérdéseiről tartottak konferenciát, ahol Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója egy érdekes megoldással rukkolt elő. A szakember egységes alapdíjat vezetne be, amit még a nyugdíjasoknak is fizetni kellene.

Hogyan nézne ki ez a gyakorlatban?

Lantos Gabriella a lapnak adott interjújában elmondta, hogy ezt nem úgy kell elképzelni, mint az anno rövid időt megélt vizitdíjat - ekkor alkalmanként 300 forintot kellett fizetni az orvosnál. Az alapdíjat minden felnőtt magyar állampolgárnak (legalább 6 milliónak) be kellene fizetnie, az összege pedig

havonta 11 270 forint lenne.

Hiszen ez egyezne meg a jelenlegi bérminimumból (161 ezer forint) levont 7 százalékos egészségbiztosítási járulék összegével. Most egyébként havonta 7 110 forintot fizetünk egészségügyi szolgáltatási járulékként, de ezt a nyugdíjasoknak például nem kell befizetniük, e helyett vezetnék be az alapdíjat.

Az alapdíjért cserébe egy alapcsomag-szolgáltatásban részesülnénk. Ehhez azonban pontosan meg kellene határozni minden betegségre, hogy mi tartozik bele az alapszolgáltatásba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nagyon alacsony jövedelműek és a vagyontalanok azonban éves mentességet kaphatnának a társadalmi szolidaritás jegyében.

Ma egyébként a nagyon alacsony jövedelmű közmunkások és minimálbéresek fizetéséből is levonják a 7 százalékos egészségügyi járulékot. Ezek mellett azonban vannak jobb anyagi körülmények között élők, például őstermelők, vagy nyugdíjasok, akik egyáltalán nem fizetnek.

Az az igazságos, ha az igazán szegény emberek nem fizetnek. Akik pedig a létminimum felett élnek, mindnyájan fizessenek, egyforma összeget

- mondta Lantos Gabriella a 24.hu-nak.

Loading...

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Címkék:
biztosítás, egészség,