Hatalmas a gond a sürgősségi osztályokon

Magyar Nemzet2017. február 8. 10:01

Hatalmas orvos-, és nővérhiány. Ahhoz, hogy a szükséges minimumfeltételek teljesíthetőek legyenek a sürgősségi osztályokon a nyilvántartások alapján fellelhető kevesebb mint 140 megfelelő szakképesítéssel bíró orvoshoz képest több mint 600 orvosra lenne szükség - írja a Magyar Nemzet, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) levelére hivatkozva.

Tavaly ősszel több panasz is érkezett a kamara szerveihez többek között arról, hogy nem megfelelő képesítéssel is munkára kényszerítik az orvosokat, és súlyos orvos-, illetve nővérhiány uralkodik - tudta meg a lap Éger Istvántól, a MOK elnökétől.

Emiatt rendelte el a MOK a sürgősségi betegellátó osztályok (SBO) munkaerőhelyzetének felmérését. Az eredmények riasztóak, hiszen ez alapján legalább 34 kórház SBO-ja működik elégtelen és ezért szabálytalan körülmények között.

A felméréssel kapcsolatban Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke azt közölte a Magyar Időkkel: számos olyan információjuk van, amely alapjaiban kérdőjelezi meg a felmérés hitelességét. Elmondása szerint valóban élő probléma az orvoshiány, de nem érti, miért a sürgősségi betegellátás kérdését feszegetik, hiszen mentőorvos például még kevesebb van. A MOK szerint az adataik azonban hitelesek.

Címkék:
biztosítás, karrier, orvos, betegek, sürgősségi, orvoshiány,