A szükséges 600 helyett csak 140 orvos van a sürgősségi osztályokon

Pénzcentrum2017. január 26. 09:00

A szükséges 600 helyett kevesebb mint 140, megfelelő szakképesítéssel rendelkező orvos dolgozik a kórházak sürgősségi osztályain - állítja saját felmérésére hivatkozva a Magyar Orvosi Kamara. A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke azonban megkérdőjelezi a kutatás hitelességét - írja a Magyar Idők.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Éger István érdemi intézkedést kér az egészségügyi államtitkártól abban a levélben, amelyben egyebek mellett azt állítja: "megállapítható, hogy szemben a nyilvántartások alapján fellelhető kevesebb mint 140, megfelelő szakképesítéssel bíró orvossal, a jelenleg érvényes minimumfeltételek teljesítéséhez több mint 600-ra lenne szükség".

Ezt saját felmérésükre alapozták, amelyben kitértek arra is, hogy nem tudtak mindenhonnan elegendő információt szerezni. Azt írják, hogy a munkaerőhiány miatt az ellátók sokféle szabályszegésre kényszerülnek, gyakran nemhogy sürgősségi, de egyéb szakorvos sem található minden esetben az osztályon, a műszakokat rendre rezidensekkel láttatják el.

Berényi Tamás a lapnak azt mondta: kollégái azért nem akartak részt venni a MOK felmérésében, mert a társasághoz hasonlóan semmilyen, a tulajdonos és a menedzsment háta mögött zajló adatgyűjtést nem támogatnak, mert az nem szolgál megbízható adatokkal. A konkrét felméréssel kapcsolatban pedig számos olyan információjuk van, amelyek alapjaiban kérdőjelezik meg annak hitelességét.

A szakállamtitkárságnál úgy reagáltak, hogy eddig sem a szolgáltatóktól, sem a Magyar Kórházszövetségtől nem érkezett olyan jelzés, amely a MOK által felvetett problémára irányult volna.

Címkék:
biztosítás, egészség, egészségügy, beteg, sürgősségi, vita, magyar kórházszövetség,