Csupán néhány perc jut egy betegre a háziorvosnál

Magyar Nemzet2017. január 17. 09:01

Egyre több beteget kell ellátnia a háziorvosoknak, a rendelőkben egyre hosszabbak a sorok, miközben átlagosan alig néhány perc jut egy betegre - írja a Magyar Nemzet.


A KSH friss statisztikái szerint 2015-ben az egy orvosra jutó éves betegforgalom már 11 474 fő volt, 2010-ben még 10 994, 2000-ben pedig 9208. Ez pedig az jelenti, hogy 2015-ben 254 munkanap alatt, naponta 45 pácienst kellett ellátniuk a háziorvosnak, miközben 3-4 órát rendelnek. Így átlagosan 5,3 perc jut egy emberre.

Mára a háziorvosoknak jóval több embert kell ellátniuk, mint 5-10 évvel korábban. De fontos megemlíteni az utánpótlás hiányát és a kiöregedést is. A KSH adatai szerint 15 év alatt 300-zal csökkent a szakmában dolgozók száma.

Tavaly októberig az ország négy orvosi egyetemén mindössze 514 orvos kezdte meg tanulmányait a háziorvostan-képzésben, és októberig 501-en végeztek. Azért riasztóan alacsony ez a szám, mert hamarosan 2200 praxis sorsa válhat kérdésessé, hiszen jelenleg az orvosok kétharmada már nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz - tudta meg a lap Selmeczi Kamilltól, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökétől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Címkék:
biztosítás, orvos, betegség, hiány, házi orvos,