7 tipp: így kezdj fogyókúrázni januártól

Pénzcentrum2016. december 28. 06:02

Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott - nem véletlen, hogy az újévi fogadalmak listáján előkelő helyen szerepel a fogyókúra. Sokan vannak, akik azzal a céllal indulnak neki a januárnak, hogy leadnak 5-10-20 kilót, egészségesebben étkeznek, vagy többet mozognak. Aztán persze sokan elbuknak, van, aki már néhány hét után. A fogyókúra nem feltétlenül pénz, sokkal inkább elszántság kérdése - dietetikus szakértőnk segítségével mutatjuk a legfontosabb lépéseket.

Az online világ információáradata évek óta megnehezíti a fogyókúrázók dolgát. Túl sok információ, túl sok módszer, és túl sok tévhit kering a neten, ezekből pedig szinte lehetetlen kiválasztani azt, hogy számunkra mi a megfelelő - mondta el a Pénzcentrumnak Bedő Mónika, a táplálkozási útmutatással és súlymenedzsmenttel foglalkozóNatur House Hungaryszakmai igazgatója.

A legtöbben tapogatódznak, kipróbálnak dolgokat, különféle diétákat, egészségesnek vélt táplálkozási módokat, de nem fordulnak szakemberhez, például dietetikushoz - és a sikertelenséget látva hamar abbahagyják. Ez, a különféle módszerek, csodahatásúnak ígért készítmények használata ráadásul meg is drágítja a fogyókúrát - véli szakértőnk, aki egy 1+7 pontos listát is összeállított a sikeres fogyókúra alapjairól - amit akár már januárban is elkezdhetünk.

A legfontosabb

Tudjuk, hogy mi a célunk a fogyókúrával. Tűzzünk ki magunk elé vállalható célokat, ne akarjunk gyorsan sokat fogyni. Lássuk reálisan a lehetőségeinket, és keressük a fokozatosságot. Ez abban is segít, hogy ne tántorodjunk el hosszú távon.

1. Forduljunk szakemberhez

A fogyás, az egészséges étkezés kialakítása komoly szaktudást igényel. Speciális vizsgálatok, és dietetikusi szakértelem szükséges ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk, mennyi és milyen típusú táplálékokra, milyen mozgásformára van szükségünk ahhoz, hogy leadjuk a kilókat. Nagyon fontos azonban hangsúlyozni, hogy lokális fogyás nincs.

2. Étkezzünk gyakrabban, kevesebbet

Érdemes elfelejteni az egyszerű szénhidráttal teli étkezéseket, a sokfogásos, nagy adag ebédet és vacsorát. Ezzel szemben együnk kevesebbet, de többször.

3. Egészségesebb alapanyagok

Természetesen az étel minősége is fontos, de Bedő Mónika szerint személyre szabottan kell összeállítani a diétás étrendet, hiszen minden szervezet másként működik. A magunkhoz vett táplálék minden nap tartalmazzon nyers gyümölcs- és zöldségféléket. Magas rosttartalmú és egyben zöldség alapú köreteket jobb hatást fejtenek ki a szervezet számára, mint a magas keményítő tartalmú társaik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Ne koplaljunk

Az nem segíti a fogyást, ha korgó gyomorral ülünk fél napon keresztül: szakértőnk szerint a kisebb adagok, és a rendszeres, gyakori étkezés néhány hét után megteszi a hatását. Nassoláshoz is találhatunk egészségesebb édességet, friss vagy aszalt gyümölcsöt (feltéve ha hozzáadott cukrot nem tartalmaz.)

5. A mozgást nem úszhatjuk meg

Napi fél óra, reggel vagy este, akár otthon is. És itt sem csak a drága edzőterem jöhet szóba, hanem az egyszerű, otthoni testmozgás is. Fontos megjegyezni, hogy a mozgás gyakorisága felülírhatja az adott edzés hosszát.

6. Igyunk sokat

Ha szomjúságot érzünk, az ugyanúgy rossz, mint ha éhséget - úgy is mondhatnánk, hogy a sejtjeink már régóta szomjasak. Sok probléma forrása lehet a dehidratáltság, éppen ezért fokozott figyelmet kell szentelnünk a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására.

7. Tipikus hiba: felejtsük el a fehér lisztet

Bedő Mónika elmondta azt is, hogy a fogyás szinte biztosan sikertelen akkor, ha nem hagyunk fel a fehér lisztből készült pékáruk fogyasztásával. A teljes kiőrlésű liszt, a magasabb rost tartalmú pékáru nem csak egészségesebb, hanem táplálóbb is, azaz kevesebbet kell belőle fogyasztanunk ahhoz, hogy jóllakjunk. Tehát ár-érték arányban sem feltétlenül rosszabb a teljes kiőrlésű zsömle, kenyér.

Loading...

Címkék:
egészség, élelmiszer, fogyás, diéta,