Már nem csak sugárkezelés létezik: új terápiákkal is kezelik a tüdőrákot

Magyar Nemzet2016. november 30. 10:01

Évente legalább 10 ezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak Magyarországon. Hazánkban egyre komplexebb a kezelés, és a hagyományos módszerek mellett már új terápiák is elérhetők - írja a Magyar Nemzet.

Világviszonylatban az egyik leggyakrabban előforduló betegség a tüdőrák, de az ötéves túlélési mutatók csak 15 százalék körül mozognak. Hazánkban egyre komplexebb a kezelés, a hagyományos terápiák - kemoterápia, műtét és sugárkezelés - mellett a célzott, gyógyszeres terápia is előtérbe került, és mára az immunterápia is elérhető. Azoknak a betegeknek legalábbis, akiket erre orvosilag alkalmasnak találnak, vagyis épp olyan a daganat típusa, amelynél ezek a gyógymódok alkalmazhatók. Ezeket egyébként már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is támogatja.

Ostoros Gyula, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet (OKTPI) főorvosa a lapnak elmondta, az volna a cél, hogy az előrehaladott, áttétes tüdőrák esetében javuljanak a túlélési esélyek, és akár öt évvel a kezelés után is élhessenek az érintettek.

Címkék:
biztosítás, betegség, rák, beteg, kezelés, halálozás, terápia,