400 ezer műtétnél marasztalták tovább a betegeket a szükségesnél

Pénzcentrum2016. november 28. 09:02

Közel 400 ezer olyan műtétet végeztek el eddig Magyarországon, amelynél a hosszú kórházi lábadozás helyett akár aznap is hazamehetett volna a beteg - írja a Magyar Idők.

Kevés egynapos sebészeti beavatkozást végeznek Magyarországon, ami nemcsak a betegek gyógyulásának szempontjából, hanem a finanszírozás szempontjából is előnyös. Hazánkban eddig 238 ezer egynapos beavatkozásra került eddig sor,

azonban nagyjából 382 ezer olyan műtétet hajtottak létre, amihez nem kellett volna napokra befektetni a beteget.

Ilyen gyorsműtétekkel akár csípőprotézis beültetésre is lehetőség van már, az egy-két hetes kórházi tartózkodás helyett már  most islehetőség van az egy-két napos tartózkodásra. Ez egyébként a gyógyuláshoz szükséges időt is jelentősen lerövidíti.

Az egynapos beavatkozások aránya egyébként 15-18 százalék jelenleg, ez akár 70 százalék feletti is lehetne, ennek érdekében lépéseket kellene tenni (plusz forrás bevonása mellett):

  • Önálló járóbeteg-tevékenységként is végezhetővé tenni ezeket a műtéteket,
  • Bővíthetnék az ilyen beavatkozások körét.

Az egynapos kezelés sajátossága, hogy ezzel a betegek sokszor nem érzik a beavatkozások súlyát, ami az alacsonyabb összegű hálapénzben is megmutatkozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
biztosítás, kórház, műtét,