Nem fest túl jól a látlelet a magyarok egészségéről

Napi.hu2016. november 25. 09:31

Hiába járunk folyton orvoshoz mégis a magyarok vezetik a korai halálozási, a vastagbél és a tüdőrák halálozási statisztikákat- írja a Napi.hu az Egészségügyi Pillanatkép: Európa 2016 című OECD-jelentésre hivatkozva.

Míg egy átlagos uniós polgár születésekor 81 életévre számíthat, addig a magyarok csupán 76-ra, de egyes országokon belül is nagyon lehetnek az egyenlőtlenségek a képzettebb, jobban kereső, valamint a hátrányosabb helyzetű lakosok között, főként azért, mert az egyes csoportok különböző mértékben vannak kitéve egészségügyi kockázatoknak.

A százezer lakosra jutó, nem fertőző betegségek miatt bekövetkező korai halálozás átlagos rátája az EU 28 országában 201 fő, a magyarországi adat ennek több mint a duplája, 411 fő, amivel vezetjük a listát. De nem állunk túl jól a cukorbetegséget illetően sem: az EU-26 15 évesnél idősebb populációjában átlagosan 7 százalék a diabéteszes betegek aránya, a magyarországi 7,7 százaléknál csak Máltán, Görögországban, Portugáliában és Franciaországban fordul elő nagyobb arányban a kór.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Címkék:
biztosítás, egészség, eu, oecd, magyar,