Eltűnnek a hamisítványok a gyógyszertárakból

Magyar Nemzet2016. november 15. 08:31

A mai napon indul az az önszabályozó rendszer, ami garanciát jelent arra, hogy a gyógyszertárakban nem vásárolhatunk hamis, esetleg nem megfelelő étrend-kiegészítőket. Neten és a drogériákban azonban továbbra is bármit eladhatnak - írja a Magyar Nemzet.

A patikák eddig bárhonnan beszerezhették az étrend-kiegészítőket, ha pedig gond volt velük, akkor már hiába keresték a forgalmazókat. Az uniós szabályozás ugyanis nem írja elő, hogy az étrend-kiegészítők csak hatósági engedélyezési eljárást követően kerülhessenek piacra, a forgalmazóiknak mindössze bejelentési kötelezettségük van: jelenteniük kell termékük összetételét, aminek valóságtartalmát érdemben senki nem ellenőrzi.

A rossz minőségű étrend-kiegészítők a mai napon induló önszabályozó rendszer miatt azonban már nem kerülhetnek be a patikákba, legalábbis azokba, amelyek csatlakoznak az együttműködéshez. Az átfutási idővel számolva az várható, hogy az önszabályozó rendszerhez csatlakozó patikákban jövő év elejétől lesz garantáltan megbízható minden étrend-kiegészítő.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy továbbra lesznek a patikákban olyan készítmények is, amelyeknek összetétele rendben van, minősége pedig állandó, de gyógyhatást, ellentétben a reklámjaikkal, nem lehet tulajdonítani nekik.

Címkék:
biztosítás, gyógyszer, hamisítvány, étrend kiegészítő,