Kötelező oltás: az orvosok és a szülők is bűncselekményt követnek el?

Magyar Hírlap2016. november 8. 09:34

El kellene tiltani hivatásuktól azokat az orvosokat, akik pénzért úgy írják alá a gyermekek oltási könyvét, hogy valójában nem adták be a kötelező védőoltást - a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint ilyenkor a szülő és az orvos is bűncselekményt követ el - írja a Magyar Hirlap.

Éger István MOK, azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a háziorvosi szakmában nyílt titok, hogy vannak, akik meghamisítják a hivatalos adatokat. A probléma azonban az, hogy ez nehezen bizonyítható, Éger szerint ez mindenképpen büntetőjogi kategória mind a szülő, mind az orvos részéről. Utóbbi közokirat-hamisítást és foglalkozás körében elkövetett tudatos veszélyeztetést követ el, míg a szülő ebben tevőlegesen részt vesz, sőt azzal, hogy fizet érte, gyakorlatilag korrumpál is.

A MOK elnöke kifejtette, nem tudja cáfolni a sajtóban megjelent híreket, mivel a gyanú nem megalapozatlan.

Roppant kártékony jelenségről van szó, hiszen bár Magyarország egészségügyi rendszere sok tekintetben elmarad a nyugat-európai régiótól, a társadalom átoltottságát tekintve mégis fényévekkel előzi meg a fejlettebb térségeket, még úgy is, hogy az oltásellenes attitűd egyre inkább elterjed a többnyire interneten tájékozódó szülők között. A kockázat viszont igen nagy: aki nem kapja meg a kötelező oltásokat egészen addig nincs veszélyben, amíg olyan környezetben van, ahol magas az átoltottság. Amint azonban ez változik, abban a pillanatban akár halálos kimenetelű fertőzéseket is elkaphat" 

- figyelmeztetett az elnök.

A becslések szerint hazánkban másfél-két százalék azoknak az aránya, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat.

Címkék:
biztosítás, egészség, orvos, kamara, egészségügy, oltás, védőoltás, közokirat hamisítás,