Menthetetlenül eladósodtak a kórházak?

Magyar Nemzet2016. november 2. 09:32

A hazai kórházak adóssága már 58,6 milliárd forint, és ennek közel a felét tíz intézmény halmozta fel - írja a Magyar Nemzet a Magyar Államkincstár friss adataira hivatkozva.

Az év végi kasszakisöpréstől várhatják a helyzetük javulását az egészségügyi intézmények, mivel a tavalyi, 60 milliárdos adósságkonszolidáció után megint mélypontra jutottak. Az Államkincstár adatai szerint a Honvédkórház van a legrosszabb helyzetben, ugyanis egymaga 5,17 milliárdos adósságot halmozott fel. Hasonlóan magas (3,4 milliárd) a Péterfy Sándor Utcai Kórház adóssára, a harmadik helyen pedig a Békés Megyei Központi Kórház áll (2,7 milliárd).

Idén Kovács László egészségügyért felelős üzletfejlesztő írt átfogó tanulmányt arról, mi lehet az oka annak, hogy folyamatosan jelen van a rendszerben a kórházak adóssághalmozása, és az intézményeknek egyre nehezebb kigazdálkod­niuk a működési költségeket. A szakértő, úgy véli, a 2009-2015-ös időszakban több mint 50 milliárd forint értékben romlott a fekvőbeteg-ellátók gazdasági pozíciója, ami magyarázat lehet a hiány jelenlegi szintjére.

Címkék:
biztosítás, egészség, kórház, adósság, egészségügy, eladósodás,