Hiába a milliós támogatás, rengeteg az üres háziorvosi praxis

Magyar Nemzet2016. október 26. 09:31

Bár 10 millió forintot is kaphatnak azok az orvosok, akik tartósan betöltetlen körzetben vállalnak praxist, mégis nagyon kevesen jelentkeztek - írja a Magyar Nemzet.


Néhány napja járt le a pályázati határidő, a lap értesülése szerint összesen 23 orvos igényelte a tartósan - legalább hat hónapja - betöltetlen körzetek esetén kérhető letelepedési támogatást, miközben jelenleg 280 ilyen körzet található az országban. Ennél pedig csak kicsit jobb a helyzet, ha a praxisjogvásárlási támogatást vizsgáljuk meg.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta, hogy nagy probléma az is, hogy a letelepedési támogatáshoz a nyertes pályázóknak csupán 4 évig kell a praxisban dolgozniuk, hogy megkapják a szabadon felhasználható milliókat. Utána viszont felhagyhatnak a háziorvosi munkával, és a betegek ismét magukra maradhatnak. Inkább azt kellene megvizsgálni, mi az oka a tartósan betöltetlen praxisoknak.

A helyzet pedig csak rosszabb lehet, hiszen a hazánkban a legnagyobb probléma a háziorvosok kiöregedése, sokan már most nyugdíjaskorúak, és a szakértők szerint

egy-két éven belül százas nagyságrenddel emelkedhet az üres praxisok száma.
Címkék:
biztosítás, orvos, praxis, orvoshiány,