Megszűnik az OEP, de lesz másik egészségbiztosító

Pénzcentrum2016. október 14. 09:32

A jelenlegi 11 helyett a jövőben 5 egészségügyi háttérintézmény marad meg önálló költségvetési szervként - írja a Magyar Idők.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 2016. december 31-ével megszűnik, de új költségvetési szervként létrejön a Nemzeti Egészségbiztosítási Központ, ami ellátja az egészségbiztosítási alap kezelésével kapcsolatos feladatokat és integrálja a területi kirendeltségeket. Az OEP-től a pénzbeli ellátások kifizetését azonban hosszabb távon - ahogyan a helyettes államtitkár fogalmazott - a "turbóállamkincstár" veszi át, ami az összes állami juttatás általános kifizetőhelye lesz.

A korábbi tervekkel ellentétben nem szűnik meg, hanem összeolvad az Országos Epidemiológiai Központ és az Országos Közegészségügyi Központ, a két intézmény a jövőben Országos Közegészségügyi Intézet néven működik majd tovább. Mégis megmarad önálló költségvetési intézményként az Országos Vérellátó Szolgálat, az országos tisztifőorvos pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá fog tartozni, miután az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is a tárcához kerül.

Címkék:
biztosítás, egészségügy, egészségbiztosítás, egészségpénztár, bürokráciacsökkentés, átszervezés,