A rettegett kór: ha időben észreveszed a jeleket, még évekig lehetsz a családoddal

Pénzcentrum2016. szeptember 21. 11:20

Egymillió ember érintett csak Magyarországon, de alig 25 ezren állnak kezelés alatt. Borzalmas stigmával jár, de érdemes vele szembenézni: a mai gyógyszerek segítségével az Alzheimer-kór diagnózis után még évekig élvezhetjük az életet családunk körében.


250 ezer ember szenved a demencia valamelyik fajtájában Magyarországon és 70 százalékuk alzheimeres. Ebből a negyedmillió emberből maximum minden tízedik áll valamilyen kezelés alatt, betegségük további 750 ezer emberre van közvetlen hatással.

Fontos korán észrevenni a tüneteket, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel egy Alzheimer diagnózis után még 5-6 évig élhetünk közel teljes értékű élete

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága nevű szervezet elnöke.

Az első tünetek sokszínűek lehetnek, de a legszembetűnőbb, hogy a beteg viselkedése gyanúsan szétszórttá és rendszertelenné válik. Eltévedhet az utcán, összezavarodhat főzés közben, teljes epizódok eshetnek ki egy-egy napból.

Ha gyanús, hogy a környezetedben valakinek demencia problémája van, akkor sürgősen családorvoshoz, ezt követően pedig pszichiáterhez vagy neurológushoz kell fordulni, hogy megfelelő segítséget kapjon a beteg és jelentősen meghosszabbodjon életének az a része, amit még élvezni tud.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 31. Alzheimer Világkonferenciát Budapesten tartották 2016. április 21. és 24. között.

 

Címkék:
biztosítás, egészségügy, betegség, alzheimer-kór, demencia,