Egészségpénztárak: milliárdokat költünk, lehet ez sem elég

Pénzcentrum2016. szeptember 6. 10:30

Az egészségpénztártagok egyéni befizetései egyre nőnek, a munkáltatók viszont egyre kevesebbet fizetnek be dolgozóik után. Nem várt hatást gyakorol a Buda-Cash csődje az egészségpénztárak piacára - írja ma reggel a Világgazdaság.


A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint 14,7 milliárd forint befizetés érkezett a munkáltatóktól az egészségpénztárakba az idei év első felében. Ez közel félmilliárd forintos elmaradást jelent 2015 azonos időszakában mért forgalomhoz képest, akkor 15,1 milliárd forint érkezett.

A munkáltatói befizetések volumenét rontotta idén, hogy a Buda-Cash csődjén a Honvédség akkorát bukott, hogy be is fejezte az ilyen típusú cafeteria nyújtását dolgozóinak.

A tagok egyéni befizetései ugyanakkor nőttek 9 százalékkal, 5,7 milliárd forintra. A jövőben két tényező is veszélyeztetni fogja az egészségpénztárak teljesítményét:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • növekedni fog az egészségpénztári befizetések adóterhe, valamint
  • erős versenytársat kap a juttatás a kedvezményesen adózó készpénzjuttatás formájában.

A lakosság 2016 első félévében 26 milliárd forintot egészségpénztári megtakarítást költött el, aminek a felel gyógyszerre ment el.

Címkék:
karrier, fizetés, cafetéria, gyógyszer, juttatás,