Betegség, ami tízezreket tesz tönkre, mégis alig tudunk róla

Pénzcentrum2016. augusztus 11. 05:30

Családokat, karriereket és életeket tesznek tönkre betegségek, és ez alól a szerencsejáték-függőség sem kivétel. Csaknem öt éve indulak törvényi megszorítások a szerencsejáték-szektor ellen: ezeknek egyik célja a függőség visszaszorítása volt. Szakembereket kérdeztünk arról, hogy a nyerőgépek betiltása óta hogyan változott a szerencsejáték-függők élete.

Negyven évnyi házasság ment tönkre két hónap alatt kaparós sorsjegyek miatt; eladta a gyerek a családi házból a kazánt, mert pénzre volt szüksége - ehhez hasonló történeteket naponta hall Ottó (vezetékneve elhallgatását kérte), a Névtelen Szerencsejátékosok egyik önkéntese. Ő tudja igazán, hogy miről beszélnek azok, akik a segélyvonalon fordulnak hozzá, hiszen maga is szerencsejáték-függő, már több mint húsz éve. Beszippantotta a kaszinók és a rulett világa, és ugyan öt éve "tiszta", tudja, mégis egy életen keresztül küzd majd a betegségével.

Sokmilliós adósságot halmoztam fel, és egy idő után nem csak a saját pénzemet költöttem, és volt bajba is kerültem miatta, de ma már örülök, hogy lebuktam, mert akkor értem el a mélypontot, és segítségért fordultam. Előbb pszichológushoz, majd a Névtelen Szerencsejátékosokhoz" 

- mondta a Pénzcentrumnak Ottó, aki egyébként egy három diplomás, családos és sikeres üzletember.

Lassan öt éve indult a hadjárat

A nyerőgépek kálváriája lassan öt éve kezdődött: 2011. november elsejétől 100 ezer forintról 500 ezer forintra emelték a játéktermekben elhelyezett nyerőgépek után fizetett adót. Emellett, ha a negyedéves forgalom elérte, vagy meghaladta a 900 ezer forintot, akkor annak 20 százaléka ment az államnak. 

Ezt követően 2012. október 2-án az Országgyűlés a kaszinók kivételével mindenhonnan kitiltotta a játékgépeket. Az intézkedés létjogosultságát azzal indokolták, hogy országosan nagy problémát jelent a szerencsejáték-függőség, és rengeteg család életét keseríti meg, hogy bevételük jelentős része valamelyik pénznyerő automatában köt ki.

A nyerőgépek kitiltása miatt becslések szerint csaknem 40 ezer magyar veszítette el az állását.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) reagálása szerint az ágazat 21 éven keresztül komoly pillére volt a magyar gazdaságnak: évente 70 milliárd forintot fizetett az állami költségvetésbe. A pénznyerő automaták piaca egyébként szigorúan szabályozott és ellenőrzött szektor volt: évente átlagosan 15 ezer ellenőrzést végzett a NAV, és csupán 3 ezreléknél találtak törvénysértést, ami nagyjából 45 céget jelent.

A szövetség becslése szerint a törvény 100 milliárd forint egyszeri kárt okozott.

Ami változott, és ami nem

"A korábbiakhoz képest jelentősen visszaesett a terápiában megjelenő szerencsejáték-függők száma. Ennek egyik oka vélhetően a játékgépek kitiltása, ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegek száma ténylegesen csökkent volna" - tudtuk meg Tremkó Marianntól, a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichátriai és Addiktológiai Intézet szakpszichológusától.

Hozzátette: a tapasztalatok szerint, jellemzően a kocsmákban elhelyezett nyerőgépeket használók között magas volt a problémás alkoholfogyasztók aránya, a gépek kitiltásával a játék sokuk életéből kikopott és "csak" az alkohol maradt. 

Kóros szerencsejátékos az, aki ideje nagy részében a játékkal és az ehhez szükséges pénz megszerzésével foglalkozik, tervezget, egyre nagyobb összegeket öl a játékba, mert egyre többre van szüksége ahhoz, hogy elérje ugyanazt az öröm szintet, mint kezdetben. Nem tudja korlátozni, vagy abbahagyni a szenvedélyét, ha mégis ezzel próbálkozik, akkor ingerlékeny, nyugtalan, rosszkedvű, sóvárog, folyamatosan a játékon gondolkodik, tehát elvonási tüneteket produkál - tudtuk meg a Nyírő kórház szakembereitől. A társadalom egészét tekintve 1 százalék alatt van a szerencsejáték-függők aránya. De még így is több tízezer magyar problémája, és akkor még a hozzátartozókat és a környezetükben élőket nem vettük számításba.

"Az elmúlt néhány évben segítséget kérő játékosok zömében 20-40 éves férfiak, akik leggyakrabban szelvény, internetes alapú sportfogadás, vagy online kaszinók rabjai. Igen magas azonban a látencia, mivel sokuk sikerrel fedi el a problémát. Mivel az ilyen helyzetben lévő betegek nem szembesülnek szenvedélyük negatív következményeivel, motiválatlanok maradnak a változtatásra" - mondta Fazekas Zsolt, a kórház addiktológiai konzulense.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Névtelen Szerencsejátékosok önkéntese örül, hogy bezárták a kaszinókat, mert kisebb a csábítás. Véleménye szerint valóban segített a játékgépek kitiltása is a szórakozóhelyekről, de csak egy vékony rétegnek, akik a kocsmában dobálták a pénzt a játékgépekbe.

A Corvinus egyetem Viselkedéskutató Központja végzett egy kutatást 2007-ben: megkérdezték azokat a 18 és 64 év közötti magyarokat, akik heti rendszerességgel játszanak. A válaszadók 42 százaléka pénzben fogadott. Közülük 31,4 százalék probléma mentesen játszott, és csak 1,4 százalékuk kóros szerencsejátékos. Ez számottevően nem tér el az európai adatoktól.

A szakemberek szerint tehát nem oldotta meg a problémát a törvényi változás, csak másban tárgyiasul a függőség. Ugyan szórakozóhelyeken és kocsmákban már nincsenek játékgépek, de az online kaszinót mindenki a zsebében hordhatja, és a lottózók bevétele is szépen ível felfelé.

Loading...

"Úgy tűnik, hogy a sportfogadások területén is nagy változások történtek. Ehhez ráadásul egy hiedelem is kapcsolódik: sokan úgy gondolják, ha értenek a sporthoz, akkor meg tudják jósolni egy-egy mérkőzés kimenetelét is. Ez nyilván nem így van" - mondta Dr. Körmendi Attila, a Debreceni Egyetem Személyiség és Klinikai Pszichológiai Tanszékének adjunktusa. Hozzátette, nemrég felmérést végeztek sportkollégiumban, és az derült ki, hogy nagyon magas arányban tippmixelnek a fiatalok, többségük sokat játszik, és rendszeresen. Náluk menő dolognak számít a sportfogadás.

A Névtelen Szerencsejátékosok önkéntese elmondta, több fiatal egyetemista is rendszeresen látogatja a gyűléseiket, ők is a sportfogadás rabjai.

Véleménye szerint minden játék okozhat függőséget, és a fiatal felnőtteket sehogy se védik meg ezektől. Társadalmi szinten is beszédtéma a dohányzás, az alkohol-, és drogfüggőség, de a szerencsejátékról csak nagyon ritkás esik szó.

A Szerencsejáték Zrt. több felületen is tájékoztat a játékfüggőség veszélyeiről, illetve konkrét programokkal is fellép a betegség megelőzéséért. Maradjon Játék! néven például honlapot működtet, ahol felhívja a figyelmet a függőség veszélyére. Az oldal látogatói teszteket tölthetnek ki, tanácsokat olvashatnak, illetve segítő szervezeteket kínálnak azoknak, akik függőségben szenvednek. A lottózókban tájékoztató füzeteket is találhatnak a játékosok, amelyek a függőség megelőzését, kezelését segítik, illetve megtudhatják, hova lehet fordulni, ha baj van.

A szakemberek szerint a szerencsejáték-függőséget nem az anyagi lehetőségek döntik el, a megfigyelések alapján egyfajta játékhierarchia rajzolódik ki, miszerint a kaparós sorsjegyek állnak a piramis alján, a kaszinók kóros használata pedig a tetején.

A fentiek alapján összességében tehát azt lehet elmondani, hogy pusztán a törvényi változás hatására nem szorul vissza a szenvedélybetegség, csak más formásban jelenik meg, és ez alól a szerencsejáték-függőség sem kivétel. A Nyírő Gyula kórház szakemberei elmondták, 

lehetséges ugyan, hogy csökkent a szerencsejáték-szenvedély, de a dizájner drogok robbanásszerűen terjednek a szegényebb, aluliskolázott rétegekben, és ezek a jelenségek nem függetlenek egymástól. 

Korábban a kocsmákban elérhető nyerőgépeket az említett réteg igen aktívan használta, és ennek a csoportnak a túlnyomó része nem tért át az online szerencsejátékra, hanem más szenvedélyt találtak maguknak.

Címkék:
lottó, szerencsejáték, online kaszinó, betegség, pszichológus, tippmix, szerencsejátékfüggő, függőség, pszichiátria, szerencsejáték függőség,