Megtagadják a gyerekektől, hogy szüleik mellett gyógyulhassanak

Népszava2016. július 14. 09:15

Új szakmai ajánlást tett közző a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet a magyar kórházakban uralkofó állapotokról. A "Gyerekkel vagyok" kezdeményezás célja, hogy a szülők folyamatosan gyermekeikkel lehessenek, amíg a kicsik kórházban gyógyulnak - írja a Népszava.

59 kórházat kérdezett meg a TASZ arról, hogyan biztosítják a náluk ápolt gyermekek szüleinek azt a jogot, hogy a kórházi ápolás teljes tartama alatt gyermekeik mellett lehessenek. A megkérdezett kórházak közül összesen 29 intézményben volt ez biztosított.

A TASZ reprezentatív mérése szerint 10 gyermeket nevelő szülőből 9 fontosnak tartaná, hogy végig gyermeke mellett lehessen, annak kórházi ápolása idején. Mindemellett ez nemcsak szülői elvárás, hanem a magyar betegjogi törvény, továbbá az ENSZ gyermekjogi egyezménye által garantált jog.

Régiós bontásban, a TASZ felmérése szerint a szülő folyamatos jelenlétével kapcsolatos jogokat legkevésbé Közép-Magyarországon, és leginkább Dél-Alföldön és Észak-Maygarországon korlátozzák.

 

Címkék:
biztosítás, kórház, tb, gyermek, szülő,