Itt az ÁNTSZ figyelmeztetése: ebből még komoly baj lehet

Pénzcentrum2016. július 7. 16:02

A tikkasztó hőségben nagyon csalogató látvány a szökőkút, sokan sajnos engednek a kísértésnek, és nem számolva a következményekkel, csobbannak egyet a kútban. Utána jártunk, mi baj történhet ebből.

Múlt vasárnap Szeged belvárosában egy férfi meztelenül fürdött a Széchenyi tér egyik szökőkútjában. Ez amellett, hogy egészségügyi szempontból nagyon kockázatos, még közszeméremsértés is. A szökőkútban való fürdés viszont még ruhában sem ajánlott, mert olyan fertőzést kaphatsz, hogy hetekig feküdhetsz az ágyban.

A fertőtlenítő vegyszerek is nagy kockázatot jelentenek, mivel a szökőkutakban erősebb vegyszereket alkalmazhatnak, jóval nagyobb koncentrációban, mint például a medencékben. Ezek bőrirritációt, allergiás tüneteket okozhatnak 

- tudta meg a Pénzcentrum az ÁNTSZ-től.

Hozzátették, az úgynevezett interaktív szökőkutak kialakítása, üzemeltetése, és vegyszerezése más módon történik, mivel ezeket közvetlen érintkezésre tervezték, így ezek kevésbé kockázatosak. Az ilyen kutakban se túl jó ötlet lubickolni, de nem kell azonnal orvoshoz rohanni a gyerekkel, ha játszik benne egy kicsit.

A bacik is imádják

A szökőkutak vize koszos is amellett, hogy tele van fertőtlenítővel. Szennyeződhet porral, talajszemcsékkel és állati ürülékkel is, utóbbi főként a madaraknak köszönhető. Sok kutat nem tisztítanak megfelelően (ez egyébként az önkormányzatok feladata), vagy nem üzemel folyamatosan, ezért a belső felszínén nyálkás, csúszós élőbevonat alakul ki - olvasható az ÁNTSZ közleményében. Az ilyen vizekben elszaporodnak a kórokozók, és olyan jó búvóhely a baciknak, hogy még a fertőtlenítőszerektől is védve vannak.

Ha 25 fok fölé melegszik a vize, akkor még gyorsabban elszaporodnak a baktériumok.

Elsősorban hasmenést okozó egysejtűek, baktériumok és vírusok kerülnek a szökőkútba. Nem csak akkor kaphatsz fertőzést, ha fürdesz benne, az is elég, kezet, vagy arcot mosol benne, vagy vizes kézzel például élelmiszerhez nyúlsz. Veszélyes lehet a szökőkút vízpermete is, mivel Legionella baktérium lehet, és influenzaszerű tünetektől akár tüdőgyulladást is okozhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazai szökőkút eredetű komoly megbetegedésről azonban nincs tudomása az ÁNTSZ-nek.

Loading...

Címkék:
fertőzés, ántsz, betegség, fürdőzés, fürdés, fertőtlenítő,