Lázár megmondta a tutit: jönnek a kórházbezárások?

Portfolio2016. június 9. 18:04

Az 53. Kormányinfón Lázár János a kórházbezárásokról, a hulladékszállításról és Déli-pályaudvar bezárásáról beszélt.

Kórházbezárások

Nem tart-e attól a miniszter, hogy a kórházbezárások csökkentik a helyi polgármester újraválasztásának esélyét? - hangzott a Lázárnak feltett kérdés. Úgy válaszolt, hogy kórházbezárásokról nem tárgyalt a kormány. Viszont vannak olyan épületek, amelyeket nem lehet hatékonyan fenntartani. A Szent János Kórház ellátásának egy része kerül át a Kútvölgyibe. Veszteség így nem éri a helyi lakosokat.

A miniszter visszautasította, hogy kórházbezárásokra készülne a kormány, helyette integrációról, optimalizálásról beszélt és új centrumok kialakításáról. Próbálta megkülönböztetni a mostani kórház-átalakítást az SZDSZ idején tapasztalt ágyszám-csökkentéstől.

Nem akarunk Budapesten kórházi ágyszámokat megszüntetni nagy mértékben. Nem volt ilyen előterjesztés a kormány előtt - mondta. A kormány azzal foglalkozott, hogy a budapesti egészségügyi ellátás nem jó, mivel a betegek lepusztult épületekkel találkoznak. Nem úgy, mint vidéken, például Szegeden, Debrecenben.

Ha megvannak a feltételek, akkor az aktív betegellátás a Szent János Kórházban és a Péterfy Kórházban megszűnik - válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt is hozzátette, hogy voltak olyan kerületi polgármesterek, akik megfogalmazták ezzel kapcsolatos ellenérzéseiket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hulladékszállítás

A kormány meg fogja oldani a hulladékgazdálkodás átmeneti finanszírozását. Ez a kérdés a holnapi kormányülés napirendjén szerepelt - hangzott a következő válasz.

Déli Pályaudvar ügye

Holnap a kormányülés napirendjén is szerepelhet a Déli Pályaudvar ügye, ha lesz erre idő - válaszolta egy másik kérdésre. De ez attól függ, hogy Tarlós István részt tud-e venni az ülésen. A miniszter szerint a kormány a többi pályaudvar sorsáról és a Nyugati-projektről is dönthet hamarosan.

Címkék:
biztosítás, utazás, kórház, egészségügy,