Kiadták a figyelmeztetést: veszélyes lehet most ide utazni

MTI2016. február 2. 16:01

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a zikavírus veszélyeire figyelmezteti a Brazíliába utazó magyar állampolgárokat.

A konzuli szolgálat honlapján megjelent tájékoztatásban kifejtették: a brazil egészségügyi minisztérium január 27-i adatai szerint 2015. október 22. és 2016. január 23. között 270 igazoltan zikavírussal fertőzött, mikrokefália betegséggel született gyermeket regisztráltak, és 3448 esetet vizsgálnak, hogy megállapítsák, valóban ez a vírus okozta-e a "kisfejűséggel" történt születést.

A brazil médiában hetek óta rendszeresen foglalkoznak a vírus okozta megbetegedések járványszerű terjedésével. Hangsúlyosan említik az amerikai elnök felhívását a vírus elleni védőoltás gyors előállítására és az Európai Betegségmegelőző Központ (ECDC) figyelmeztetését, hogy a várandós anyák kerüljék el Brazíliát. Ugyanilyen utazási tájékoztatást adott ki Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kanada és Ausztrália konzuli szolgálata.

A brazíliai egészségügyi hatóságok komoly erőfeszítéseket tesznek a betegséget terjesztő Aedes Aegypti szúnyog élőhelyeinek csökkentésére és a lakosság felkészítésére a védekezéshez. A hadsereg állományának 60 százalékát is igénybe veszik erre a feladatra.

A kampány politikai vetületet is kapott, mivel az egészségügyi miniszter kénytelen volt elismerni, hogy az eddig megtett intézkedések elégtelenek, és "vesztésre áll a kormány" a vírus elleni küzdelemben. Dilma Roussef köztársasági elnök január 27-én ugyanakkor visszautasította a miniszter állítását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Néhány nemzetközi légitársaság már jelezte, hogy visszatéríti azoknak a jegyeknek az árát, amelyeket állapotos nőknek adtak ki a vírus által érintett országokba.

A zikavírus szervezetbe jutását jelző tünetek nagyrészt azonosak a Dengue-láz tüneteivel. A fertőzött fejfájást, izomfájdalmat érez. A láz a megfertőződés utáni 3-7 napon belül jelentkezik, ezzel egy időben szemvörösödés és a szem mögötti fájdalomérzés alakul ki, továbbá hányinger tapasztalható - közölte a konzuli szolgálat.

Loading...

Címkék:
utazás, veszély, vírus, betegség, kkm,