Az idősebb generációra megy el a gyógyszerkassza pénze

Világgazdaság2016. február 2. 09:00

Az ötvenes éveik elején járó betegekre még a Ratkó-generáció tagjainál is többet költ az OEP a drága onkológiai és biológiai terápiák miatt - írja a Világgazdaság.

Az úgynevezett Ratkó-generáció tagjai mostanság kezdik elérni azt a kort (60-65 év), amikor a népbetegségek miatt rendszeres gyógyszerszedőkké válnak, ráadásul az 50-55 évesek dráguló onkológiai és biológiai kezelése is fokozott nyomás alá helyezi a gyógyszerkasszát.

Az 1953 és 1957 között születettek megjelenése már érezhető a gyógyszertámogatások területén, hiszen a legnagyobb számban a 60-65 éves korosztály vált ki támogatással különböző - elsősorban a népbetegségek kezelésére szolgáló - készítményeket, például vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentőket, valamint a cukorbetegség gyógyszereit

- közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Így az OEP összességében már jelenleg is erre a korosztályra költi a legtöbbet: a vényköteles gyógyszerek támogatásának 13,6 százalékát. Ez a generációs nyomás azonban a jövőben erősödni fog, és a becslések szerint évi 200 ezer új páciens jelenik meg a következő években az egészségügyi ellátásban, kétszer annyian, mint a Ratkó-generáció belépését megelőzően.

Címkék:
vásárlás, gyógyszer, oep, egészségpénztár,