Százezer forintért sokan szívesen kockáztatják az életüket

Pénzcentrum2016. január 20. 09:31

Százezer forint körüli összeget kapnak, akik hazánkban egyes fázisú gyógyszerpróbára vállalkoznak. Ilyen végződött tragédiával Franciaországban, mégis nagyon sokan jelentkeznek ezekre - írja a Népszabadság.

Még mindig nem tudni, hogy mi okozta a tragikus balesettel végződő gyógyszerkísérletet Franciaországban, amelyben vasárnap egy ember meghalt, további öten pedig rosszul lettek, és intenzív ápolásra szorulnak.

Magyarországon tavaly a mintegy 350 klinikai vizsgálatból 19 volt első fázisú vizsgálat, ebből pedig három a debreceni egyetemen zajlott. A lap megkeresésére Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Klinikai Farmakológiai Tanszékének a professzora elmondta,

a gyógyszerkísérletek előtt nagyon szigorú engedélyezési eljárás zajlik, ezért "alapvetően" ezek a próbák biztonságosak.

Hozzátette, hogy a gyógyszervizsgálatot végző cégek általában hirdetésekben toboroznak egészséges önkénteseket - 18-40 év és 60-100 kilogramm közötti férfiakat -, míg Nyugat-Európában akár milliós részvételi díj jár a feladatért, a nálunk végzettekért néhány 100 ezer forint. A feladatra szívesen és sokan jelentkeznek.

Címkék:
vásárlás, gyógyszer, kereset, kísérlet,