Nagy változások a gyógyszertárakban: erre készülj

Magyar Nemzet2015. november 27. 09:00

A gyógyszerpiacon egyre inkább nem támogatott terméket értékesítenek, egyre drágábban, míg a támogatott gyógyszerek forgalma csökkent a korábbi évekhez képest - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara adatai alapján valamivel kisebb a gyógyszerek piacán a forgalom a korábbi évekhez képest, a bevétel mégis nőtt, ugyanis tavalyhoz képest emelkedtek a gyógyszerek árai.

A támogatott gyógyszerekből kevesebbet adtak el, de 2013-asnál magasabb egységáron. A receptre kiváltott gyógyszerek fogyasztói árai, a térítési díjak és a tb-támogatás összege is nőtt. A nem támogatott, de vényköteles gyógyszerekből is többet értékesítettek az áremelkedés ellenére. A nem támogatott gyógyszerek dobozonkénti ára a 2011-es 1511 forintról 2015-re 1701 forintra, a vény nélküli gyógyszereké pedig 1200-ról 1623 forintra emelkedett. Az étrend-kiegészítők is drágultak, ezeket jelenleg átlagosan 1800 és 1900 forint között árulják.

Túl vannak a gyógyszertárak a 2010-es gazdasági válságon. Ismét fellendülőben van a forgalom, és egyre kevesebb a veszteséges patikák száma az országban: míg 2010-ben 528, addig 2014-re már csak 178 veszteséges gyógyszertárat tartottak számon

 - közölte a lappal Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Az is kiderült, az orvosokhoz hasonlóan a gyógyszerészek egy része is inkább külföldön próbál szerencsét. A külföldön munkát vállaló gyógyszerészek számára Anglia, Németország és Ausztria a fő célpont, utóbbi ország esetében az is előfordul, hogy a gyógyszerészek a nyugati határ magyar oldalára költöznek, és onnan járnak át dolgozni.

Címkék:
vásárlás, gyógyszer, árak, drágulás, gyógyszerész, emelkedés,