Milliárdokkal fejlesztenék a szakorvosképzést

Pénzcentrum2015. november 23. 09:00

Hétmilliárd forintot csoportosított át a kormány a rezidensképzésre, így a jövőben több fiatal orvos szakképzése kezdődhet el, mint az elmúlt években - írja a Magyar Idők.

A szakorvosképzés fejlesztése érdekében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere átcsoportosította a betölthető helyeket az egyes régiók között, és módosította a vonatkozó rendeletet. Ezek alapján a végzősöknek a jövőben a diplomaszerzést követő harminc napon belül jelezniük kell, részt kívánnak-e venni támogatott szakképzésben, s ha igen, melyik évben kezdenék azt meg. Ezzel a lépéssel az intézmények és a költségvetés számára is kiszámíthatóvá és tervezhetővé válik a szakorvosi képzés.

A rezidenseknek, akik augusztus 31. után szakvizsgáztak és a képzés ideje alatt ösztöndíjat kaptak, december 10-ig kell benyújtaniuk az igényüket a 151 ezer forintos kiegészítő fizetésemelésre.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) elnöke szerint a fenti döntések szükséges, de nem elégséges feltételei annak, hogy a betegek ellátásában megfelelő számú és szakképzettségű orvos dolgozzon. Az MRSZ szerint folytatni kell a bérfejlesztést, egy kezdő orvos alapbérének a szövetség szerint nettó 300, a szakorvosi alapbérnek 500, míg egy főorvosi alapbérnek a nettó 700 ezer forintot el kellene érnie.

Címkék:
orvos, rezidens, szakorvos,