Jöhet az állami egészségterv: így fejlesztenék a népegészségügyi rendszert

Népszava2015. november 9. 08:35

Két irányban fejlesztik a népegészségügyi rendszert: folytatni és szélesíteni kell a szűrések rendszerét, valamint erősíteni a megelőzést - nyilatkozta Beneda Attila egészségügyi helyettes államtitkár a Népszavának.

Az interjúban a helyettes államtitkár azt mondta, a vastagbéldaganatok szűrése például eddig csak néhány megyében zajlott kísérleti jelleggel, ezt a tervek szerint kibővítik.

A népegészségügyi rendszer fejlesztésében az egészségterveknek is fontos szerepe lesz, az ezeket is érintő rendeletcsomagok előkészítése párhuzamosan zajlik, de Beneda Attila azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor kerülnek a kormány elé.

Az alapellátási törvényben szereplő kollegiális vezető rendszerének elindítása akár már januártól megvalósulhat, de a különböző szakvizsgák használatának minimumfeltételei és a finanszírozás kidolgozása hosszabb egyeztetést igényel a szakmával - jelezte.

Beneda Attila elmondta azt is, hogy az alaptörvény szerint az alapellátás megszervezése az önkormányzatok feladata, és egységesíteni szeretnék az ügyeletek irányítását, amire ma sokféle megoldás létezik. Az önkormányzati szövetségekkel egyeztetve vizsgálhatják meg, hogyan lehetne egységesíteni az ügyeleti rendszert és ugyanígy a háziorvosokkal kötött szerződéseket is.

Címkék:
biztosítás, egészség, egészségügy, egészségbiztosítás,