Elfogyhatnak az orvosok néhány éven belül

Népszava2015. szeptember 30. 09:36

Egyre több a betöltetlen orvosi praxis Magyarországon, egyes előrejelzések szerint 2018-ra már a rendelők fele üresen állhat - írja a Népszava.

Biztos, hogy változtatni kell a háziorvosi ellátórendszer jelenlegi szerkezetén, az elszigetelt praxisok helyett a tanácsadókkal, pszichológusokkal és gyógytornászokkal megerősített csoportpraxisok és praxisközösségek kínálhatnak megoldást az egyre több ellátatlan körzet gondjaira - hangzott el a lakóhely-közeli egészségszolgáltatásokról (LESZ) tartott konferencián.

Vajer Péter, a házigazda Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet alapellátási igazgatóságának vezetője szerint ez az egyetlen megoldás, mert 2018-ra orvos nélkül marad a mostani háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok fele. Nincs utánpótlás, a megemelt finanszírozás, a letelepedési támogatás ellenére idén sem jelentkezett elég rezidens a meghirdetett alapellátási körzetekbe. A 65 évnél fiatalabb magyar lakosság halálozási adatai nem javulnak, a fiatalok körében még nőtt is a dohányzás, a felnőtt lakosság fele túlsúlyos, a keringési és a daganatos betegségek miatt munkából kieső dolgozók a gazdaságnak ezer milliárdos nagyságrendű kiesést okoznak évente. A tanácskozás résztvevői szerint javulás csak a szakemberek együttműködésétől várható és attól, hogy egyre többen elhiszik, tenni kell a saját egészségükért.

Címkék:
karrier, orvos, egészségügy,