6 millió forintot kaphatnak fejenként a háziorvosok

Magyar Nemzet2015. augusztus 5. 09:33

A tavalyihoz hasonlóan idén is 500 millió forintot szán a kormány a háziorvosok letelepedésösztönzésére, hogy ezzel csökkentsék a tartósan betöltetlen praxisok számát. Hatmillió forint szabad felhasználású támogatást kaphat az, aki olyan térségben vállal háziorvosi munkát, ahol 12 hónapja nincs ilyen szolgáltatás - írja a Magyar Nemzet.

Tavaly az ötszázmilliós pályázati forrásból harmincnyolc háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni úgy, hogy a rendelkezésre álló keretből 413 millió forintot fizetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Július 30-án az OEP újra kiírta a letelepedési pályázatot. Jelenleg ugyanis az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint 231 betöltetlen háziorvosi praxist tartanak számon Magyarországon. A legnehezebb helyzetben (40 praxis) Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, az országban ugyanakkor akadnak olyan települések is, ahol már tíz éve nincs háziorvosi ellátás.

Jelenleg egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos havi nettó bére 130-150 ezer forint, ami szerinte távolról sem elég. - Sok helyen a nővérek fizetése is magasabb, mint az orvosoké, hiszen ők alkalmazottként dolgoznak, akiket a vállalkozást működtető háziorvosoknak ki kell fizetni

 - mondta Selmeczi Kamill a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. hazánkban a háziorvosi praxisok 97-98 százaléka vállalkozásként működik, ezek az elmúlt öt évben 35 százalékos bevételnövekedést értek el, de 100 százalékra volna szükség.

Címkék:
karrier, orvos, háziorvos,