Tovább romlik a kórházak helyzete: már ekkora az adósság

Magyar Nemzet2015. július 21. 10:00

Habár a kormány április elejére ígérte a kórházak adósságkonszolidációját, továbbra is vannak olyan beszállítók, akik nem kapták meg a pénzüket. De a kifizetések is számos furcsaságot hoztak: volt például olyan kórház, amelynek a számlájára érkezett összegre az adóhivatal azonnal inkasszót tett - írja a Magyar Nemzet.

Tovább húzódik a kisebb kórházi beszállítók kifizetése azok után, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) május közepén közölte: megállapodtak a legnagyobb szállítókkal, és a továbbiakban közvetlenül az egészségügyi intézmények és beszállítóik közötti egyeztető tárgyalások zajlanak.

A kormány 60 milliárd forintot fordít az állami fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók adósságainak rendezésére, miközben a kórházi adósságállomány március végére - késedelmi kamatok nélkül - elérte a 83 milliárdos összeget.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) belső felméréséből most kiderült: ahhoz képest, hogy a június elején a beszállítóknak kiküldött szerződéstervezetek június 30-i fizetési határidőt tartalmaztak, a cégek eddig az időpontig a követeléseiknek csak 86 százalékáról tudtak szerződni a kórházakkal.

Címkék:
biztosítás, kórház, adósság, adósságcsökkentés, állami egészségügyi ellátó központ,