Nem is gondolnád, mennyire egészségtelenül élnek a magyarok

Pénzcentrum2015. július 18. 16:03

Nem sportolunk, de sok alkoholt fogyasztunk, dohányzunk és magas a vérnyomásunk - ez derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A mérésekre és a jó tanácsokra szükség is van, hiszen az Európai lakossági egészségfelmérés 2014-es adatai szerint jelentős a magyar népességen belül azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek.

Krónikus betegségről a felnőttek 55 százaléka számolt be, kiemelkedő a magas vérnyomással (31 százalék) és más szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők aránya.

A kritikus koleszterinszint pedig a népesség 11 százalékát érinti.

Az összefüggésekkel tisztában vagyunk, mégis a lakosság csaknem harmada (29 százalék) dohányzik, több mint huszada (5,4 százalék) önbevallás alapján is nagyivónak minősíthető, kétharmada (67 százalék) nem sportol még napi 10 percet sem. Túlsúlyosnak számít a felnőtt lakosság több mint fele, a középkorú férfiaknak pedig a 71 százaléka.

Habár a magyarok tudják, hogy az egészségtudatos életmód, azaz a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megelőzés fontos, kevesen tartják ezt be. Ezzel veszi fel a harcot a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőprogramja. Csak tavaly 24 rendezvényen "parkolt le" a busz, és mintegy 10 ezer ingyenes, egészségügyi szűrést végeztek. Ezernégyszáz férfi és majdnem kétszer annyi nő élt a lehetőséggel, hogy ellenőrizze egészségügyi állapotát. Legtöbben a vérnyomásukra voltak kíváncsiak, de sokan kérték vércukorszint ellenőrzésüket is, és népszerű volt a testtömegindex-számítás is.

Címkék:
biztosítás, egészség,