Jobban teszed, ha nem utazol: itt a külügy figyelmeztetése

Nagy Bálint2015. június 24. 11:05

A MERS-járvány miatt egyelőre "csak" óvatosságra intik a magyar turistákat, de hamarosan akár szigoríthatja is Dél-Korea biztonsági besorolását a Konzuli Szolgálat - értesült a Pénzcentrum a Külügyminisztériumtól.

Ugyan a Magyar Konzuli Szolgálat Dél-Koreát egyelőre az "aktuális biztonsági kockázatot nem rejtő országok és térségek" kategóriába sorolja, a Middle East Respiratory Syndrome (MERS) néven ismert betegség miatt mégis fokozott óvatosságra inti a Dél-Koreába utazó magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

Felhívjuk azok figyelmét, akik Dél-Koreában huzamosabb ideig közösségben tartózkodnak, jelentős tömeget vonzó helyen járnak, illetve gyakran és rendszeresen használják a tömegközlekedési eszközöket, hogy fokozottan ügyeljenek higiéniájukra és tisztaságukra. A cseppfertőzés útján terjedő, influenzaszerű tüneteket produkáló kór elsősorban az 50 év felettieket és a krónikus betegségekben szenvedőket veszélyezteti. A Dél-Koreát a MERS koronavírussal fertőzött országok irányából megközelítő utasoknak adott esetben alaposabb egészségügyi ellenőrzésre kell felkészülniük

- mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére a Külügyminisztérium.

A KKM kiemelte, "a helyzetet folyamatosan figyelemmel követjük, Szöuli nagykövetségünk a helyszínen tájékozódik, és amennyiben úgy ítéljük meg a helyzet súlyát, az ország biztonsági besorolását szigorítani fogjuk."

A MERS koronavírus

A MERS 2015 májusában ütötte fel a fejét Dél-Koreában; a nemzetközi hírek szerint egy 68 éves férfi hurcolta be a vírust - Szaúd-Arábiában járt, ahol a legelterjedtebb a betegség. Azóta 27 halálos áldozatot követelt a kór és jelenleg 169 fertőzöttet tart számon a szöuli egészségügyi és népjóléti minisztérium. A legfrissebb hírek szerint ráadásul a betegség az utóbbi időszakban Thaiföldön is megjelent, a szomszédos Malajziában pedig megszigorították az országba belépők egészségügyi ellenőrzését.

Címkék:
utazás, veszély, ántsz, betegség, dél-korea, mers-vírus, koronavírus,