60 ezret is bukhatunk évente, pedig csak orvosi igazolás kellene

Pénzcentrum2015. június 11. 05:50

Számos olyan egészségügyi probléma lehet, aminek a speciális ellátása, a kezelése mindennapos diétával vagy gyógyszerekkel óriási pluszköltséget jelent. Segítség lehet, hogy egyes betegségek esetén adókedvezményt lehet igénybe venni. Havi 5 250 forint jár például cukorbetegség, glutén- és laktózérzékenység, a Crohn- vagy a Down-szindróma esetén. De csak a munkavállalónak. Ha valakinek a gyermeke szorul speciális ellátásra, ő nem érvényesítheti a kedvezményt.

A személyi jövedelemadót különféle kedvezményekkel lehet csökkenteni, például cukorbetegség, glutén- és laktózérzékenység, egyéb szénhidrát anyagcsere zavarok, vagy veleszületett szívbetegségek esetén. A kedvezmények együttes összege legfeljebb az összevont adóalap adójának összegéig terjedhet - mondta el a Pénzcentrumnak Elek Diána, a LeitnerLeitner Senior Adótanácsadója.

A személyi kedvezmény

A személyi kedvezménnyel az összevont adóalap adóját lehet csökkenteni. A kedvezményre jogosító igazolás megszerzése után havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel lehet számolni, ami 2015-ben havi 5 250 forint.

Loading...

A kormányrendelet melléklete többek között az alábbi betegségtípusokat nevesíti:

  • egyes hallási és látási fogyaték
  • egyes mentális fogyaték és viselkedészavarok
  • egyes mozgásszervi megbetegedések
  • skizofrénia egyes zavarai
  • daganatos betegségek közül a vérképzőrendszer és rosszindulatú megbetegedések
  • egyes immunbetegségek
  • egyes emésztőszervi betegségek, például Crohn betegség
  • veleszületett enzimopátiák (az egyes enzimek működésének rendellenességei), például laktóz intolerancia, lisztérzékenység, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavarai
  • veleszületett és szerzett szívbetegségek
  • egyes fejlődési rendellenességek például Down-szindróma
  • egyes endokrin és anyagcsere megbetegedések, többek között az I. és II. típusú cukorbetegség bizonyos fajtái

Milyen papírokra van szükség?

Fő szabály szerint a rendeletben a felsorolt betegségben szenvedők a betegség orvosi igazolásával jogosultak a személyi kedvezmény igénybevételére, a felsorolt betegségek esetén egységesen mindenkinek ugyanannyi támogatás jut.

Orvosi igazolás nélkül az veheti igénybe a személyi kedvezményt, aki rokkantsági járadékban részesül, illetve az is, akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították. Az ideiglenes igazolásokat évente kell kiállítani, a végleges állapotot nem kell újra igazolni.

Gyakran felmerül kérdésként, hogy a személyi kedvezményt a szülő a betegségben szenvedő gyermekére tekintettel igénybe veheti-e. De a törvény értelmében kizárólag az adott személynek van lehetősége érvényesíteni a kedvezményt, és ebben az esetben is csak akkor, ha rendelkezik a szakorvos által kiállított érvényes igazolással, illetve ha van keresete.

Amennyiben a gyermek nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel, akkor a kedvezmény érvényesítésére nincs lehetőség. Azaz a gyermek helyett a szülő nem jogosult a kedvezmény igénybevételére

- hívta fel a figyelmet Elek Diána.

Hogyan lehet igényelni?

A kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve az szakorvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki. A betegség, illetve fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmenti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult. Az igazolásnak tartalmaznia kell

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • a kedvezményt igénybevevő személyazonosító adatait,
  • lakóhelyét,
  • adóazonosító jelét,
  • az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát,
  • valamint a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását
  • és ezen igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírását.

Az adóhatóság külön nem rendszeresített formanyomtatványt például a súlyos fogyatékosság igazolására, azonban a munkáltató, kifizető összesített igazolása az adott évi személyi jövedelemadó bevalláshoz, adónyilatkozat benyújtásához elnevezésű M30-as nyomtatványlapjai között megtalálható.

Az igazolással a magánszemély az adóelőleg megállapításánál (adóelőleg-nyilatkozattal)

év közben is kérheti a kedvezmény figyelembevételét.

A 2015. évre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozat itt érhető el.

Amennyiben a magánszemély nem tesz adóelőleg-nyilatkozatot, akkor a kedvezményt nem veszti el, az a személyi jövedelemadó bevallásban is érvényesíthető év végén.

Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát

jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével.

Több adókedvezmény esetén

Ha a magánszemély több adókedvezményre is jogosult, azokat önadózás esetén az általa megjelölt sorrendben érvényesítheti. Ennek hiányában, valamint amikor az adóhatóság segítségével készül az egyszerűsített bevallás, akkor a következő sorrendben lehet azokat érvényesíteni:

1. lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye,
2. személyi kedvezmény,
3. őstermelői kedvezmény,
4. egyéb - ide sorolhatóak például a nyugdíj-előtakarékossági számlára vagy a nyugdíjbiztosítási szerződések vonatkozásában év közben befizetett összegek utáni kedvezmények.

Címkék:
karrier, egészség, adókedvezmény, adó, betegség,