Embertelen körülmények között az ápoltak Szentgotthárdon

Magyar Nemzet2015. június 1. 10:00

Krónikus ápolóhiánnyal küzd, egyes részlegei jogsértő módon túlzsúfoltak, és nem megengedhető szankcionálási gyakorlatot alkalmaz a betegekkel szemben a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona - állapítja meg a Magyar Nemzet által megismert jelentésében az alapjogi ombudsman.

Azért indult vizsgálat a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában, mert az intézmény több lakója panaszbeadvánnyal fordult az alapjogi ombudsmanhoz. Az intézményben jelenleg 733 krónikus pszichiátriai beteget gondoznak bentlakásos formában. A lakók mintegy 72 százaléka krónikus skizofrén beteg, ők az egészségügyi és a szociális intézményrendszer más szintjein már nem láthatók el önmaguk vagy környezetük veszélyeztetése nélkül.

Az ombudsman a vizsgálatok során megállapította, hogy mára sürgősen indokolttá vált a bentlakásos szociális intézményekben élő ellátottak szükségleteinek finanszírozására vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálata, ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, kezdeményezze a finanszírozásra vonatkozó jogszabályok áttekintését és felülvizsgálatát.

Címkék:
biztosítás, egészségügy, ápolónő,