Elvileg tilos lenne újra használni ezeket a kórházi eszközöket, de...

Magyar Nemzet2015. május 28. 09:01

Gumikesztyűk, csavarok és a mesterséges tápláláshoz szükséges eszközök mellett olyan készüléket is újrahasznosítanak az egészségügyben, amelyeket csak egyszeri alkalmazásra gyártottak. Kórházi források szerint ezeknek az implantátumokat beépítő eszközöknek a sterilizáláskor megváltozik az alakjuk, így ha újra felhasználják őket, akkor szövetkárosodást okozhatnak a pácienseknél - írja a Magyar Nemzet.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség előző elnöke a lap megkeresésére elmondta, a gyártók számos kórházi eszközt egyszer használatosként hoznak forgalomba, az egészségügyi intézmények mégis meg tudják oldani a sterilizálásukat. Példaként említette a kapcsokat behelyező szerkezeteket.

Rácz Jenő szerint ha egy eszközt egyszeri használatra készítettek, akkor a többszöri felhasználáskor előfordulhat, hogy nem fog megfelelően működni. Hangsúlyozta: vannak olyan orvosi eszközök, amelyek esetében nem lehet szó újrahasznosításról, ilyenek például az injekciós tűk, a fecskendők vagy a vérvételi szettek.

Címkék:
biztosítás, egészségügy, veszély,