Hol élnek tovább a magyarok: Közép- Magyarországon vagy az Alföldön?

Világgazdaság2015. május 5. 10:01

A magyaroknak kevesebb jut az egészségben eltöltött évekből, és az európai átlagnál rövidebb életre számíthatnak.  Azonban az országon belül is nagyok a különbségek. Aki pedig rendszeresen jár szűrésre, előre kerülhet a várólistákon - írja a Világgazdaság.

Magyarország a várható és az egészségesen várható élettartamban is elmarad az uniós átlagtól, ami a nők esetében 83,1 illetve 62,1 év, míg a férfiaknál 77,5 és 61,5 év. Jelentős különbség figyelhető meg Magyarországon belül az egészségben várható élettartamban is. Míg Közép- Magyarországon egy férfi 62,4 évet is élhet egészségesen, addig a legrövidebb életszakaszra a kevésbé fejlett Észak-Alföld népessége számíthat (54,2 és 54,8 év). A nők a Nyugat-Dunántúlon vannak a legjobb helyzetben, rájuk 64,3 egészséges életév várhat, míg az Észak-Alföldön élő nők kénytelenek lesznek ennél 10,1 évvel kevesebbel beérni.

Aki rendszeresen részt vesz szűrővizsgálatokon, elsőbbséget élvezhetne a várólistához, előjegyzési listához kötött, a szűréssel érintett, abból eredő szolgáltatások igénybe vétele esetén.

Címkék:
biztosítás, egészség, életkor,