Kórházi erőszak: szóban és tettben is bántják az ápolókat

Magyar Nemzet2015. április 20. 10:01

Továbbra is gyakoriak az ápolók ellen elkövetett erőszakos cselekmények annak ellenére, hogy az egészségügyi dolgozók évek óta közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így fokozottabb büntetőjogi védettséget élveznek.

Nem hozott érdemi eredményt az a jogszabályváltozás, ami fokozottabb védelemben részesíti az egészségügyi dolgozókat. Erről tanúskodik egy nemrégiben végzett kutatás, amelyet az Ápolási szakmai kollégium felkérésére készítettek 2420 ápoló megkérdezésével - írja a Magyar Nemzet. Többek között azt vizsgálta, hogy a testi és lelki fenyegetettség mennyire van jelen a kórházi mindennapokban.

A kutatás szerint a szakdolgozók 87 százalékát munkája során már érte valamilyen atrocitás. A szakdolgozók 51 százalékát egy-két alkalommal, 29 százalékát több esetben is érte már atrocitás. Hét százalékuk pedig arról számolt be, hogy ez rendszeresen fordul elő munkája során. Még ennél is aggasztóbb a helyzet, ha az agresszió formájáról van szó: az ápolók 37 százaléka fizikai támadással, közel 8 százaléka pedig már szexuális zaklatással is találkozott. Ez utóbbi számba beletartozik a szóban és tettlegesen előforduló zaklatás is.

A szakdolgozókat a leggyakrabban a betegek és azok hozzátartozói egyaránt bántalmazzák, ám inkább a betegek részéről lehet számítani agresszív megnyilvánulásra.

Címkék:
karrier, kórház, ápolónő, szexuális zaklatás,