Csütörtök a határidő: eddig kaptak haladékot a kórházak

Pénzcentrum/InfoRádió2015. február 11. 16:02

Csütörtökre kell a közép-magyarországi régió kórházainak megegyezniük az átalakításról - tudta meg az InfoRádió. A megállapodás azért is fontos, hogy a szervezési munkákkal március végéig végezzenek.

A rádió által megkérdezett kórházvezetők szerint vidéken könnyű lesz megegyezni az intézményi szerkezet lakosságarányos átalakításáról, mert ott már amúgy is évek óta a megyei kórházak köré szerveződik az egészségügyi ellátás. Persze szerintük a racionalizálás mindenképpen szükséges lesz, de ez mint fogalmaznak "kevés fájdalommal" jár majd.

A kormányzati cél az, hogy megyénként egy szolgáltató maradjon, a többi kórház pedig telephelyként, vagy tagintézményként működjön. A rádió információi szerint megegyezés-közeli állapot alakult ki Nógrádban és Bács-Kiskun megyében. Mindkét térségben igyekeznek megtartani a dolgozókat.

Budapesten viszont már körülményesebb az egyeztetés. A fővárosban a tervek szerint hat vezető kórház lenne: a Semmelweis Egyetem, a Szent István kórház, a Honvédkórház, az Uzsoki kórház, a Péterfy kórház, valamint a Szent János kórház vagy a Szent Imre kórház. Ezen intézményeknek 24 órás ügyeletet kell majd adniuk. De mivel komplex ellátást egyikőjük sem tud nyújtani, több másik fővárosi kórház betagozódásáról kell dönteniük csütörtökig, hogy a szervezést megoldják a március végi átálláshoz.

Az összevonásról szóló megállapodáshoz a legközelebb a Bajcsy kórház és a Péterfy Sándor utcai kórház áll. Az előbbiben összpontosulna az aktív, manuális, invazív és sürgősségi szakma, utóbbiban pedig a belgyógyászati jellegű, a krónikus valamint traumatológiai ellátások. Felvetődött, hogy a Rókus kórház is része lehet az integrációnak.

Több kórház azért nem tud dűlőre jutni az egyeztetések során, mert nem tudja, hogy az átalakítás szakmai összevonást jelent csak, vagy gazdaságit is. A Bajcsy és Péterfy kórházak összevonásának gazdasági stratégiája szerint a két szolgáltató egy költségvetési intézménnyé alakulna; ez hozna magával ugyanis hatékony gazdálkodást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Információik szerint a kórházvezetők jól fogadták az új budapesti kórház építéséről szóló híreket, de az intézménnyel, és annak többletkapacitásaival most nem számolnak.

Ha nem sikerül megegyezniük a kórházaknak a kapacitásokról, az egészségbiztosító számításai szerint történhet az elosztás.

 

Címkék:
biztosítás, kórház, átalakítás,