Egészségügy: kinek, milyen alapellátás jár majd?

Magyar Hírlap2015. február 5. 08:34

A Magyar Orvosi Kamara írásban elküldte javaslatait a készülő ellátási törvényhez, de szóban még nem egyeztettek az illetékesekkel - mondta Éger István, a MOK elnöke a Magyar Hírlapnak.

Legkorábban tavasszal kerülhet a kormány elé az új alapellátási törvény tervezete, amelyben Éger István szerint mindenekelőtt pontosan definiálni kellene, milyen ellátások tartoznak az alapellátási körbe, valamint ki kell javítani a 2000. évi praxistörvény hibáit.

Az elnök kifejtette, a dokumentumban pontosan definiálni kellene, hogy mi a kompetenciája a védőnői, fogászati és iskolaorvosi hálózatnak, illetve a sürgősségi és az ügyeleti ellátóknak.

A háziorvosi praxisnál fontos lenne elérni, hogy ne lehessen legfeljebb hat-tizenkét hónap alatt úgy kiforgatni az orvost a praxisából, ahogyan az jelenleg lehetséges.

Éger István szerint a megfelelő finanszírozási struktúrát is rögzíteni kellene a törvényben. Ennél a pontnál pedig felmerül a régóta sérelmezett iparűzésiadó-fizetés problémája", nonszensz, hogy a közellátást végző háziorvosi vállalkozások helyi adót és két kamarai tagdíjat is fizetnek - tette hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező praxisok problémáját szerinte a területi ellátásba való integrációval lehetne megoldani.

Címkék:
biztosítás, egészségügy, egészségbiztosítás,