Javult a magyar egészségügy, de még sokat kell fejlődnünk

Napi.hu2015. február 4. 09:32

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexen Magyarország három helyet előrelépve a 25. helyen áll a 36-ból, 601 ponttal a maximális 1000-ből. A javulás jelei ellenére az index készítői szerint ennél sokkal többet kell tenni a magyar egészségügyért - írja a Napi.hu.

A betegjogok területén Magyarország 96 pontot szerzett az elérhető 150-ből. A problémás területek közé sorolták a betegszervezetek bevonását a döntéselőkészítésbe, a műhiba-biztosítást, a külföldi kezelések finanszírozását, az ellátók minőségi besorolását, és az e-receptet. A hozzáférhetőség, illetve várakozási idő minősítésében az elérhető 225 pontból Magyarország 163-at ért el. Egyedül a CT-re való várakozás idejét minősítették rossznak.

Az egészségügyi eredményeknél felsorolt 8 mutatónál viszont 5 terület esetében anélkül ítélték problémásnak, hogy egyetlen jó minősítést szereztünk volna. A maximum 250 pontból 115-öt kaptunk. Szívhalálozásban, ráktúlélésben, megelőzhető korai halálozásban, kórházi fertőzésekben és az abortusz rátában kaptunk rossz minősítést.

Szintén rossz helyre sorolták hazánkat a az egészségügyi szolgáltatások, a megelőzés és transzplantációk és a gyógyszeripar szempontjából is. Ugyan ezeknél a maximálisan elérhető pontoknak több mint a felét megkaptuk, mégis van még hova fjlődnünk a szakemberek szerint.

 

Címkék:
biztosítás, kórház, egészségügy,