Ezért vannak nagy veszélyben a magyar kórházak

Pénzcentrum2015. január 29. 18:00

Hatalmasra duzzadt a kórházak adósságállománya, és a nehéz helyzetet nem oldotta meg a tavaly év végén kapott plusz forrás sem. A kórházi számlák kifizetésének csúszása leginkább a magyar kis és középvállalatokat érinti, többségük a fennmaradásért küzd. A kórházi kintlevőségek tőketartozása (azaz a kamattartozások nélküli összeg) már elérte a 80 milliárd forintot.


10,4 milliárd forintot kaptak tavaly az egészségügyi kasszából az orvostechnológiai eszközbeszállítók, de ez nem oldotta meg az anyagi gondjaikat. A beszállítók egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen mivel nem kapják meg a pénzüket a kórházaktól, nem tudják rendezni az elmaradásaikat, kiesnek a köztartozásmentes adatbázisból. Így pedig elveszítik üzleti és közbeszerzési képességeiket - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Orvostechnológiai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ). Szakértői szerint elsősorban az egészségügyi ellátórendszer finanszírozását kellene új alapokra helyezni, hogy a szektorban megálljon az adósságállomány folyamatos újratermelődése.

A kórházi kifizetések elmaradása különösen a gyártással és fejlesztéssel foglalkozó magyar vállalkozásokat érinti kényelmetlenül, derült ki a szövetség belső felméréséből. Ezen vállalkozások számára külön terhet jelent, hogy az eszközbeszerzés mellett jelentős költségekkel jár a gyártáshoz szükséges alapanyagok beszerzése, a magasan képzett munkaerő és a fejlesztési folyamatok erőforrásigényének biztosítása.

 

Címkék:
vállalkozás, kkv, kórház, egészségügy,